Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Κεφάλαιο 2

Το Κεφάλαιο ΙΙ σχεδιάστηκε από την Places & Traces και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Λύκειο των Ελληνίδων Παράρτημα Λήμνου, κατά το σχολικό έτος 2022-23. Εστίασε στα βυζαντινά/μεταβυζαντινά και οθωμανικά χρόνια, και ορμητήριο των δράσεων ήταν το Κάστρο της Μύρινας. Αυτό το Κεφάλαιο εισήγαγε τη διάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, τη γνωριμία με τα τοπικά προϊόντα και τους παραγωγούς, και την επαφή με πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην ανάδειξή τους. Επιπλέον, τα παιδιά εξοικειώθηκαν με τις βασικές αρχές της καλλιτεχνικής φωτογραφίας και της ψηφιακής επεξεργασίας, τη ζωγραφική και την κεραμική προκειμένου να δημιουργήσουν εναλλακτικά «αφηγήματα» της εμπειρίας τους στο πρόγραμμα. Στις 29 Απριλίου 2023, τα έργα αυτά παρουσιάστηκαν σε ομαδική εικαστική έκθεση, ανοιχτή για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού, στην οποία έγινε και παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Κεφ. ΙΙ από τους συντελεστές και τα σχολεία.

Στο Κεφάλαιο ΙΙ πραγματοποιήθηκαν 5 ιστορικοί και περιβαλλοντικοί περίπατοι, και 6 εργαστήρια φωτογραφίας, κεραμικής και ζωγραφικής. Συμμετείχαν 8 σχολεία, 94 παιδιά και 25 εκπαιδευτικοί, ενώ στην υλοποίηση προστέθηκαν 4 νέοι συνεργαζόμενοι φορείς.

Οδηγός για εκπαιδευτικούς

Το Κεφάλαιο ΙΙ υποστηριζόταν από «Οδηγό για τους εκπαιδευτικούς», που συνδιαμορφώθηκε από μέλη της Ομάδας επιστημονικής τεκμηρίωσης του προγράμματος. Σχεδιάστηκε, προκειμένου να παράσχει στους εκπαιδευτικούς «δίχτυ ασφαλείας» περιεχομένου, μεθόδων, διδακτικών τεχνικών και διαχείρισης του χρόνου∙ αλλά και να ενεργοποιήσει τη δημιουργικότητά τους και την καινοτόμο διάθεσή τους, καταδεικνύοντας το εύρος και τις δυνατότητες των δικών τους μετασχηματιστικών παρεμβάσεων κατά τη διεξαγωγή του προγράμματος. Στόχος του, επίσης, ήταν να ωφεληθούν όσο γίνεται περισσότερα παιδιά, πέρα από τα άμεσα εμπλεκόμενα, κατά την προετοιμασία στην τάξη.