Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

#YpsipyliProject GR

Σύμφωνα με τον μύθο, όταν μαθεύτηκε πως η Υψιπύλη, βασίλισσα της Λήμνου, είχε φυγαδεύσει τον πατέρα της, βασιλιά Θόαντα, για να γλιτώσει από τη σφαγή που οι Λήμνιες είχαν εξαπολύσει ενάντια στους άνδρες τους, εκθρονίστηκε και εκδιώχθηκε από το νησί. Ο μύθος λέει πως τα κατάφερε να ξεφύγει κι έζησε μια ζωή γεμάτη περιπέτειες κάπου μακριά.

Τι θα γινόταν, όμως, αν κάποια μέρα η Υψιπύλη αποφάσιζε να γυρίσει; Πού θα αναζητούσε καταφύγιο στην προσπάθειά της να επιστρέψει στον τόπο και την εποχή της;

Ακολουθώντας τη μυθική βασίλισσα, διασχίζουμε εποχές και γεγονότα, συναντάμε ιστορικά και μυθικά πρόσωπα, και ανακαλύπτουμε το αλλοτινό και το σύγχρονο πρόσωπο της Λήμνου. Βοηθοί της Υψιπύλης, μαθήτριες και μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, που αναλαμβάνουν να συνεισφέρουν, με ποικίλα αφηγηματικά μέσα, στην ανάδειξη της σημερινής ταυτότητας του νησιού και των κατοίκων του.

Το πρόγραμμα πολιτιστικής εκπαίδευσης “Πού κρύβεται η Υψιπύλη;” βασίζεται σε μια ιδέα της Places & Traces, η οποία και το διοργανώνει από κοινού με τοπικούς και υπερτοπικούς φορείς, ειδικούς επιστημονικούς και καλλιτεχνικούς συνεργάτες. Τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Λήμνου, ενώ υποστηρίζεται από διεπιστημονική ομάδα ειδικών και τον Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του ΕΚΠΑ.

Το πρόγραμμα «Πού κρύβεται η Υψιπύλη;» αναπτύσσεται σε τρία Κεφάλαια. Το Κεφάλαιο ΙΙΙ υλοποιείται κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2023-24.