Σύλληψη, γενικός σχεδιασμός & συντονισμός: Places & Traces ΑΜKE
Η Places & Traces είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο της πολιτιστικής εκπαίδευσης και της κοινωνικής καινοτομίας. Σχεδιάζει και προτείνει διαθεματικές δράσεις που αναδεικνύουν την ταυτότητα τόπου, ενώ, την ίδια στιγμή, προωθεί και συντονίζει συμπράξεις σε τοπικό και υπερ-τοπικό επίπεδο, με στόχο την ενδυνάμωση των κοινοτήτων μέσω της ανάδειξης του αστικού, φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος.
Στον σχεδιασμό και την επιστημονική τεκμηρίωση των δράσεων του προγράμματος συνεισφέρουν οι παρακάτω επιστημονικοί συνεργάτες (με αλφαβητική σειρά):
Ραφαήλ Γιαννέλης
Κοινωνικός λαογράφος. Με ακαδημαϊκό υπόβαθρο στη Νεοελληνική και Μεσαιωνική Φιλολογία, καθώς και στην Εθνογραφία, ο Ραφαήλ έχει διερευνήσει εκτενώς τις κοινωνικές και οικονομικές δομές των παραδοσιακών κοινωνιών της Ελλάδας με έμφαση στη γενέτειρά του, τη Λήμνο, και το νησί της Τήνου. Από το 2020 συνεργάζεται με το MedINA ως τοπικός υπεύθυνος στη Λήμνο για το πρόγραμμα Terra Graeca – βιώσιμα αγρο-διατροφικά συστήματα.
Δρ Δέσποινα Δούκα
Διευθύντρια του 2ου ΓΕΛ Αγίας Παρασκευής, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος Κωστή Παλαμά, μέλος της Ομάδας «Θεματοφύλακες του Παλλημνιακού Ταμείου Λήμνου». Έχει στο ενεργητικό της δημοσιεύσεις και μελέτες σχετικά με ποικίλα πολιτισμικά θέματα της Λήμνου. Έχει διοργανώσει και συμμετάσχει σε πολιτιστικές εκδηλώσεις στη Λήμνο και την υπόλοιπη Ελλάδα σχετικά με τη λογοτεχνική παραγωγή, την ιστορία και τη μυθολογία του νησιού.
Μαρία Λεωνίδα
Σκηνοθέτης, Καλλιτεχνική Διευθύντρια “Καρπός”. Σπούδασε Ιστορία, Ιστορία της Τέχνης και Κινηματογράφο στην Ελλάδα, την Αγγλία και τη Δανία. Έχει σκηνοθετήσει ντοκιμαντέρ σε συνεργασία με την ΕΡΤ, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, τη Γερμανική Τηλεόραση ZDF/3SAT, την E.B.U., εφαρμογές με διαδραστικό περιεχόμενο και βίντεο για θεατρικές παραστάσεις. Από το 2002 συνεργάστηκε με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο του Λονδίνου και με το Πρόγραμμα Μελίνα- εστιάζοντας στη διδάσκαλία video και τη χρήση των οπτικοακουστικών μέσων από παιδιά, νέους και ενήλικες. Εχει σχεδιάσει και υλοποιήσει οπτικοακουστικά εργαστήρια για το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Παν/ ιο Φρανκφούρτης, το Βρετανικό Συμβούλιο, το WWF, Πρωτοβάθμιες και Δευτεροβάθμιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, και διεθνή προγράμματα με αντικείμενο το ντοκιμαντέρ, τη γλώσσα του κινηματογράφου και το σενάριο. Παρουσιάζει την εργαστηριακή της δουλειά σε ελληνικά και ευρωπαικά συνέδρια. Υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Θεόδωρος Μπελίτσος (γεν. 1957)
Χημικός και συγγραφέας, πρώην εκπαιδευτικός. Επί τρεις δεκαετίες ερευνά και δημοσιεύει άρθρα, μελέτες και εκδίδει βιβλία για την ιστορία και τον πολιτισμό της Λήμνου και άλλων περιοχών καθώς και λογοτεχνικά κείμενα. Έχει τιμηθεί με Έπαινο από την Ακαδημία Αθηνών και έχει βραβευτεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Επίσης, έχει τιμηθεί από την Ομοσπονδία Λημνιακών Συλλόγων της Αθήνας, το Δήμο Λήμνου, το Παλλημνιακό Ταμείο και άλλους φορείς. Είναι μέλος της Εταιρείας Λακωνικών Σπουδών και μέλος της Εταιρίας Μελέτης Ίμβρου και Τενέδου.
Νικόλας Μπλιάτκας
Εικαστικός, απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έργα του φιλοξενούνται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 2002 μέχρι το 2015 ήταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής των δημοτικών εργαστηρίων δημιουργικότητας στη Νάουσα. Από το 2013, είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Χώρου Τέχνης «Ώχρα Μπλε» στη Μύρινα της Λήμνου, και έχει διοργανώσει μεγάλης κλίμακας εκθέσεις στο νησί (IN RED – 100 χρόνια από τη Μάχη της Καλλίπολης, WINE SPIRIT κ.ά.).
Μαρία Παπαπαναγιώτου
Φιλόλογος, Διευθύντρια του Γυμνασίου Μούδρου «Αργύριος Μοσχίδης». Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην Εκπαίδευση στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και είναι υποψήφια διδάκτωρ Λατινικής Φιλολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Έχει μακρόχρονη πείρα σε δράσεις εκπαιδευτικής καινοτομίας, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ψηφιοποίηση της λημνιακής ιστορίας και τη δημιουργία ντοκιμαντέρ με σχετικό περιεχόμενο.
Καθ. Δημήτρης Πλάντζος
Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει πτυχίο στην ιστορία και την αρχαιολογία από την Αθήνα, και μεταπτυχιακό δίπλωμα και διδακτορικό στην κλασική αρχαιολογία από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Έχει στο ενεργητικό του πολλές επιστημονικές δημοσιεύσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, πάνω σε θέματα αρχαίας ελληνικής τέχνης, αρχαιολογικής θεωρίας, και πολιτισμικών σπουδών. Στο παρελθόν, έχει εργαστεί ως επιμελητής συλλογών και εκθέσεων στο Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη και στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, και έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Οξφόρδης, Πελοποννήσου, Ιωαννίνων, και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Μονογραφίες και μελέτες του έχουν εκδοθεί από τους εκδοτικούς οίκους Oxford University Press στην Αγγλία, Wiley-Blackwell στις Η.Π.Α., και Κατάρτι, Αλεξάνδρεια, Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, Νεφέλη και Καπόν στην Ελλάδα. Το 2022 εκδόθηκε το βιβλίο του Το Χρονικό της Λήμνου (εκδ. Καπόν).
Με τη συμμετοχή του Τομέα Αρχαιολογίας & Ιστορίας της Τέχνης του ΕΚΠΑ.
ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ
ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι: ΜΕ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟ ΠΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙ: ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΙΙΙ ΥΛΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ