Πού κρύβεται η Υψιπύλη; – Κεφάλαιο ΙΙ
Εκδήλωση 29.04.2023
Δελτίο Τύπου
03.05.2023
Μαθητές και μαθήτριες, γονείς, εκπαιδευτικοί, συντελεστές και πλήθος κόσμου συμμετείχαν στη γιορτή που διοργανώθηκε στο πλαίσιο των δράσεων του Κεφαλαίου ΙΙ του προγράμματος Πού κρύβεται η Υψιπύλη; στις 29 Απριλίου, στον Χώρο Τέχνης «Αποθήκη», στη Μύρινα της Λήμνου. Η εκδήλωση γιόρτασε τα δεύτερα γενέθλια του προγράμματος «Πού κρύβεται η Υψιπύλη;», με μαθητική έκθεση των φωτογραφικών, ζωγραφικών και κεραμικών έργων, και παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Κεφαλαίου ΙΙ από τους συντελεστές και τα σχολεία.
Οικοδέσποινες της εκδήλωσης, οι εκπρόσωποι των διοργανωτών, Αγγελική Τσέλιου, Συντονίστρια της Places & Traces και Θέκλα Φιλίππου, Πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Λήμνου. Μετά από σύντομη αναδρομή στο Κεφάλαιο Ι, αναφέρθηκαν στις δράσεις και τα αποτελέσματα του Κεφαλαίου ΙΙ, και έδωσαν τον λόγο στους επιστημονικούς και καλλιτεχνικούς συνεργάτες του προγράμματος και στα συμμετέχοντα σχολεία.
Με θερμά λόγια περιέγραψε την εμπειρία των ιστορικών περιπάτων και τη διάδρασή της με τις μαθητικές ομάδες η Μαρία Παπαπαναγιώτου, Διευθύντρια του Γυμνασίου Μούδρου και μέλος της Ομάδας Τεκμηρίωσης του προγράμματος, που ανέλαβε την ξενάγηση των σχολείων στα βυζαντινά και οθωμανικά τοπόσημα.
Στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά της, η Δρ Δέσποινα Δούκα, επίσης μέλος της Ομάδας Τεκμηρίωσης, στάθηκε στη μεθοδολογική προσέγγιση του προγράμματος, στους στόχους του Οδηγού για τους εκπαιδευτικούς και τη σημασία του για τη σύνδεση των δράσεων με τη διδακτέα ύλη διαθεματικά, καθώς και για την επικείμενη συμμετοχή του προγράμματος στο πανελλήνιο συνέδριο του Νέου Παιδαγωγού.
Τον χαιρετισμό τους στην εκδήλωση απηύθυναν δύο ακόμη επιστημονικοί συνεργάτες, ο καθηγητής Αρχαιολογίας Δημήτρης Πλάντζος και ο Θεόδωρος Μπελίτσος, συγγραφέας και πρώην εκπαιδευτικός.
Τη μεθοδολογική προσέγγιση και τους στόχους των εργαστηρίων φωτογραφίας για τα παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου ανέπτυξαν οι εισηγητές των εργαστηρίων, Μαρία Λεωνίδα (σκηνοθέτρια, Κέντρο Εκπαίδευσης Καρπός) και Αλέξανδρος Λαμπροβασίλης (φωτογράφος), μιλώντας, μεταξύ άλλων, για τον πολυδιάστατο ρόλο της εικόνας σήμερα και για τη φωτογραφία ως μέσο άσκησης του βλέμματος και της προσοχής.
Στον τόπο ως πηγή δημιουργικής έμπνευσης και στη δομή των εργαστηρίων τα οποία συντόνισε αναφέρθηκε η εικαστικός Αφροδίτη Δεδέκα, που καθοδήγησε τα παιδιά του 3ου ΔΣ Μύρινας στη ζωγραφική αποτύπωση της διαδρομής του Κεφαλαίου ΙΙ.
Τη χαρά της για τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα εξέφρασε στους συντελεστές και η κεραμίστρια Ντίνα Δεσποτέρη, υπεύθυνη των εργαστηρίων κεραμικής με το ΔΣ Ν. Κούταλης. Με συγκίνηση μίλησε ο Τάσης Λασκαρίδης για τις επισκέψεις των παιδιών στο Κτήμα Όλον στο πλαίσιο των περιβαλλοντικών περιπάτων, για το ενδιαφέρον που έδειξαν για όσα είδαν και άκουσαν εκεί, και για τη θέρμη της επικοινωνίας τους.
Την ανάγκη μετάδοσης της παραδομένης γνώσης στους νεότερους και τη σημασία της γνώσης «όταν διαχέεται απρόσκοπτα και αβίαστα», ανέδειξε ο Ραφαήλ Γιαννέλης, εκπροσωπώντας το MedINA, φορέα με αξιόλογο ερευνητικό έργο εντός και εκτός Λήμνου, που συνέβαλε αποφασιστικά στη διαμόρφωση των περιβαλλοντικών δράσεων του Κεφαλαίου ΙΙ.
Στη συνάντηση με τα παιδιά του ΕΕΕΕΚ Λήμνου (Ρεπανιδίου), τη γνωριμία τους με τα ντόπια προϊόντα και τα νόστιμα μαγειρέματα με το Lemnos Philema αναφέρθηκαν η Αντιπρόεδρος του φορέα Ρένα Λασκαρίδου και η Μιχαλίτσα Καγκή (ταβέρνα «Στης Μιχαλίτσας). Το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας και Κουλτούρας (ΤΕΓ) του Μιλάνου, το οποίο πρόκειται να ενταχθεί και επίσημα στις δράσεις του επόμενου Κεφαλαίου, έδωσε επίσης το «παρών», μέσω διαδικτυακής σύνδεσης. Και, παρά την απόσταση, κατάφερε να συγκινήσει το κοινό της εκδήλωσης με τον ενθουσιασμό και την αμεσότητα των χαιρετισμών της υπεύθυνης εκπαιδευτικού Γεωργίας Βάνα και της άψογα συντονισμένης ομάδας των παιδιών που το εκπροσώπησαν.
Η μεθοδολογική προσέγγιση του προγράμματος «Πού κρύβεται η Υψιπύλη;» έχει κινήσει το ενδιαφέρον ενός ακόμη φορέα εκτός συνόρων, του European Forum for Freedom in Education (EFFE), με έδρα τη Γερμανία, o οποίος θέλησε να συμμετάσχει και να στηρίξει τις δράσεις του Κεφαλαίου ΙΙ. Εκ μέρους του μίλησε στην εκδήλωση η Κατερίνα Βαρέλλα, με εξειδίκευση στα Δικαιώματα των Παιδιών, η οποία ανέδειξε τη θεματολογική και μεθοδολογική συνάφεια του προγράμματος με τους στόχους του EFFE.
Την εκδήλωση έκλεισαν οι αυτονόητοι πρωταγωνιστές της και πρεσβευτές του προγράμματος: οι μαθήτριες και οι μαθητές, αλλά και οι εκπαιδευτικοί που εκπροσώπησαν τα 8 σχολεία του Κεφαλαίου ΙΙ: το 3 ο ΔΣ Μύρινας, το ΔΣ Ν. Κούταλης, το ΕΕΕΕΚ Λήμνου (Ρεπανιδίου), τα Γυμνάσια Λιβαδοχωρίου, Μούδρου και Μύρινας, και τα ΓΕΛ Μύρινας και Μούδρου. Μικρά και μεγαλύτερα παιδιά γοήτευσαν το ακροατήριο, ζωντανεύοντας με παρρησία και εκφραστικότητα το γνωστικό και δημιουργικό ταξίδι τους στα βήματα της Υψιπύλης.
Όλα τα παιδιά έλαβαν Βεβαίωση από τους διοργανωτές για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.

εκδήλωση του Κεφαλαίου ΙΙ της «Υψιπύλης».

εκδήλωση του Κεφαλαίου ΙΙ της «Υψιπύλης».














Για τα παιδικά πρόσωπα στις φωτογραφίες έχει δοθεί άδεια από τους γονείς και κηδεμόνες μέσω των συμμετεχόντων σχολείων.