Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Κεφ. ΙΙ – Ενημέρωση σχολείων

Την επίσημη έναρξη του Κεφαλαίου ΙΙ του εκπαιδευτικού προγράμματος Πού κρύβεται η Υψιπύλη; σήμανε η συνάντηση με τα συμμετέχοντα σχολεία, στις 21 Οκτωβρίου 2022, στο Γυμνάσιο της Μύρινας Λήμνου.

Περισσότερες/οι από 20 εκπαιδευτικοί από 8 σχολεία της Λήμνου (3 ο Δημοτικό, Γυμνάσιο και ΓΕΛ Μύρινας, Δημοτικά Κάσπακα και Ν. Κούταλης, Γυμνάσιο και ΓΕΛ Μούδρου, και ΕΕΕΕΚ Ρεπανιδίου) άκουσαν τις προτάσεις των διοργανωτών και συμμετείχαν στη συζήτηση που ακολούθησε, συμβάλλοντας στον τελικό σχεδιασμό των δράσεων του Κεφαλαίου ΙΙ.

Τα σχολεία καλωσόρισαν εκ μέρους των διοργανωτών, η κ. Θέκλα Φιλίππου, Πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Λήμνου και η κ. Αγγελική Τσέλιου, Συντονίστρια της ΑΜΚΕ Places & Traces.

Στη συνέχεια, η κ. Τσέλιου παρουσίασε στους εκπαιδευτικούς τις δράσεις και τα αποτελέσματα της πιλοτικής φάσης του προγράμματος (Κεφάλαιο Ι, 2021-22), καθώς και τους θεματικούς άξονες, τους στόχους και τις δράσεις του νέου Κεφαλαίου.

Τη σκυτάλη πήραν η Δ/ντρια του Γυμνασίου Μούδρου, Μαρία Παπαπαναγιώτου και η φιλόλογος Δρ Δέσποινα Δούκα, μέλη της Ομάδας επιστημονικής τεκμηρίωσης του προγράμματος, οι οποίες αναφέρθηκαν αναλυτικά στον θεματικό άξονα της Ιστορίας (βυζαντινά, μεταβυζαντινά και οθωμανικά τοπόσημα), καθώς και στους τρόπους με τους οποίους το επιστημονικό υλικό του προγράμματος μπορεί να συνδεθεί, διαθεματικά, με την διδακτέα ύλη στην τάξη.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήραν οι νέοι/ες συνεργάτες/ιδες του προγράμματος και συγκεκριμένα:

    • ο κ. Τάσης Λασκαρίδης, ο οποίος μίλησε για το Κτήμα Όλον και τη σύνδεσή του με τον άξονα “Φυσικό περιβάλλον και περιβαλλοντικό απόθεμα” του Κεφαλαίου ΙΙ
    • η κ. Μαρία Καλλιγερή, η οποία, εκπροσωπώντας το Lemnos Philema, αναφέρθηκε στη δυνατότητα που θα έχουν οι σχολικές ομάδες να γνωρίσουν τα λημνιακά προϊόντα μέσα από μια απολαυστική πρακτική (hands-on) δράση και
    • η κ. Μαρία Λεωνίδα, σκηνοθέτρια και συνιδρύτρια της ΑΜΚΕ Καρπός, η οποία μίλησε για την εξοικείωση των παιδιών με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων στο πλαίσιο των δημιουργικών εργαστηρίων του προγράμματος και της ομαδικής μαθητικής έκθεσης, που θα κλείσει τις εκπαιδευτικές δράσεις του Κεφαλαίου ΙΙ.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, εκπαιδευτικοί, συνεργάτες και συντονιστές του προγράμματος εστίασαν σε θέματα μεθοδολογίας, υλοποίησης και χρονοδιαγράμματος των προγραμματιζόμενων δράσεων.

Το πρόγραμμα Πού κρύβεται η Υψιπύλη; υλοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά στη Λήμνο.

Βασίζεται σε μια ιδέα της Places & Traces η οποία και το διοργανώνει σε συνεργασία με το Λύκειον των Ελληνίδων – Παράρτημα Λήμνου. Τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Δήμου Λήμνου, ενώ υποστηρίζεται από διεπιστημονική ομάδα ειδικών και τον Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του ΕΚΠΑ.

Το πρόγραμμα αναπτύσσεται σε τρία Κεφάλαια:

  • Το Κεφάλαιο Ι υλοποιείται το 2022 (σχολ. έτος 2021-22) με συγχρηματοδότηση από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών από πόρους του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον.
  • Το Κεφάλαιο ΙΙ υλοποιείται το σχολ. έτος 2022-23. Μέρος των δράσεων χρηματοδοτείται από το ΥΠΠΟΑ, στο πλαίσιο των Προσκλήσεων Σύγχρονου Πολιτισμού για Παιδιά και Εφήβους.
  • Το Κεφάλαιο ΙΙΙ προγραμματίζεται για τη σχολ. χρονιά 2023-24.

Το πρόγραμμα Πού κρύβεται η Υψιπύλη; έχει λάβει την έγκριση των Δ/νσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λέσβου για την εφαρμογή του στα Δημοτικά, Γυμνάσια, ΓΕΛ και ΕΕΕΕΚ της Λήμνου, κατά το σχολ. έτος 2022-23.

Για πληροφορίες: 6972004986 (Places & Traces), 6944220288 (Λύκειο των Ελληνίδων Λήμνου)