H «Yψιπύλη» στην Προϊστορική Μύρινα
Δελτίο Τύπου
Τρίτη, 29 Αυγούστου 2023
Πλήθος κόσμου είχε την ευκαιρία να συναντήσει την Υψιπύλη, τη Δευτέρα 21 Αυγούστου 2023, στον φιλόξενο και υποβλητικό χώρο εκδηλώσεων της Προϊστορικής Μύρινας.
Το πρόγραμμα πολιτιστικής εκπαίδευσης «Πού κρύβεται η Υψιπύλη;» παρουσιάστηκε την προηγούμενη Δευτέρα στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Λήμνου. Αναφέρθηκαν όλα τα βήματα της υλοποίησής του στα δύο πρώτα Κεφάλαια (2021-22 και 2022-23), οι στόχοι και τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα του.
Η Αγγελική Τσέλιου, συνιδρύτρια της ΑΜΚΕ Places & Traces που έχει εισηγηθεί και σχεδιάζει το πρόγραμμα, συντόνισε τις παρουσιάσεις των μελών της Ομάδας επιστημονικής τεκμηρίωσης και των υπευθύνων των εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών δράσεων:
Η Δρ Δέσποινα Δούκα, αναφέρθηκε στον μύθο της Υψιπύλης και στο 9ο Συνέδριο του Νέου Παιδαγωγού, στο οποίο το πρόγραμμα συμμετείχε με εισήγηση τον περασμένο Μάιο.
Ο συγγραφέας, πρώην εκπαιδευτικός Θοδωρής Μπελίτσος, αναφέρθηκε στη συνεργασία του ως επιστημονικού συνεργάτη με το πρόγραμμα.
Η Μαρία Παπαπαναγιώτου, Διευθύντρια του Γενικού Λυκείου Μούδρου και υπεύθυνη για τους ιστορικούς περιπάτους των Κεφαλαίων Ι και ΙΙ, μίλησε αναλυτικά για τα τοπόσημα των δύο πρώτων Κεφαλαίων και για τον Οδηγό που δημιουργήθηκε με σκοπό να υποστηρίξει τους εκπαιδευτικούς στην προετοιμασία και αλληλεπίδραση των μαθητριών/τών τους με το πρόγραμμα.
Ο Νικόλας Μπλιάτκας, εικαστικός και καλλιτεχνικός διευθυντής του χώρου τέχνης «Ώχρα Μπλε», αναφέρθηκε στη συνεργασία με τον εικαστικό Νίκο Δέδε για τη διεξαγωγή των εργαστηρίων ζωγραφικής και σχεδίου του Κεφαλαίου Ι, και στη μαθητική έκθεση τον Μάιο 2022.
Ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας Δημήτρης Πλάντζος, επιστημονικός συνεργάτης του προγράμματος, αναφέρθηκε στη Λήμνο της Προϊστορίας και της Κλασικής Αρχαιότητας, όπου η Υψιπύλη θα βρει καταφύγιο στο Κεφάλαιο ΙΙΙ (σχολ. έτος 2023-24).
Για τη σημασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και τους περιβαλλοντικούς περιπάτους του Κεφαλαίου ΙΙ μίλησε ο Κοινωνικός Λαογράφος Ραφαήλ Γιαννέλης, τοπικός συνεργάτης του Μεσογειακού Ινστιτούτου για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA) και συνεργάτης υλοποίησης του Κεφαλαίου ΙΙΙ της «Υψιπύλης».
Ο Αλέξανδρος Λαμπροβασίλης, φωτογράφος και καλλιτεχνικός συνεργάτης του προγράμματος, ανέλυσε τον τρόπο μύησης των μαθητών στη φωτογραφία στο πλαίσιο των εργαστηρίων του Κεφαλαίου ΙΙ, σε συνεργασία με τη σκηνοθέτρια Μαρία Λεωνίδα και το Κέντρο εκπαίδευσης Καρπός, και αναφέρθηκε στη σημασία της καλλιέργειας μιας διαφορετικής οπτικής έναντι του τόπου που μας συνέχει όλες και όλους.
Ενεργό «παρών» έδωσαν επίσης μαθήτριες, μαθητές και εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου Μούδρου «Αργύριος Μοσχίδης», του Γενικού Λυκείου Μούδρου και του ΕΕΕΕΚ Λήμνου (Ρεπανιδίου) αφηγούμενες/οι τη διαδρομή τους στα πρώτα δύο Κεφάλαια του προγράμματος.
Στη σημασία των συμπράξων και της στήριξης στο πρόγραμμα από τοπικούς και υπερτοπικούς φορείς, εσμικούς, εκπαιδευτικούς, πολιτιστικούς και περιβαλλοντικούς, αναφέρθηκε, κλείνοντας την εκδήλωση, η Αγγελική Τσέλιου. Και ενημέρωσε ότι πολύ σύντομα τα σχολεία θα λάβουν ειδοποίηση για τη συμμετοχή τους και τις προβλεπόμενες δράσεις στο πλαίσιο του τρίτου Κεφαλαίου του προγράμματος.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Λήμνου Δημήτρης Μαρινάκης, ο Πρόεδρος του ΟΕΠΑ Δήμου Λήμνου Νίκος Μαρινάκης, η Διευθύντρια της Αναπτυξιακής Λήμνου Χριστίνα Μοσχούδη, Διευθυντές Σχολείων, Εκπαιδευτικοί, Πρόεδροι και μέλη των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων, και εκπρόσωποι των συνεργαζόμενων φορέων.
Ευχαριστούμε:
Τον ΟΕΠΑ Δήμου Λήμνου για τη στήριξη της εκδήλωσης.
Την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου για την παραχώρηση του χώρου.
Τα τοπικά ΜΜΕ και ιδιαιτέρως τις/τους (αλφαβητικά) Δέσποινα Βασιλειάδου (Λήμνος FM 100),
Μαρία Κατσάνου (Ράδιο Λήμνος) και Ηλία Κότσαλη (Ράδιο Άλφα), για την προβολή της εκδήλωσης.
Τη Χαρά Μοναχού, εκπαιδευτικό του ΕΕΕΕΚ Λήμνου (Ρεπανιδίου), για το φωτογραφικό υλικό που
μοιράστηκε μαζί μας.